100 dagen werken bij Féju

Gregory Otten begon op 1 maart bij Féju als ICT consultant. Op dinsdag 8 juni is het dus zijn 100ste werkdag. Een mooi moment voor een terugblik. En voor de vraag: Hoe is het om te werken bij Féju?

Gregory is 29 en woont in Oud-Gastel. “Ik was ICT consultant bij een concullega bedrijf en deed hetzelfde werk als hier. Ik hoefde daar niet weg. Maar een overstap naar Féju leek me een mooie kans. Bovendien zou ik een mooiere auto krijgen en meer salaris, dan is de keuze zo gemaakt. Tja, zo is het gewoon”, lacht hij.

“En ik kende Féju al een beetje. Bij één van mijn vorige werkgevers werd de telecom gedaan door Féju en kwam Henri Biemans regelmatig langs. Hij was altijd enthousiast en altijd vrolijk. Hij had duidelijk plezier in zijn werk. En zaken waren altijd goed geregeld. Dus mijn beeld van Féju was al positief. Mijn sollicitatie ging grotendeels via WhatsApp. Ik voelde meteen een klik.”

Hoe heb je je eerste 100 dagen ervaren?

Geweldig. Ja, ik kan het niet anders omschrijven. Ik ben rustig aan begonnen. Rustiger dan verwacht eigenlijk. Ik kreeg uitgebreid uitleg over de systemen en over hoe ze verwachten dat je gaat werken. En ook de tijd om alles in me op te nemen. De eerste week was alleen rustig kennismaken, ook met collega’s. Het voelde meteen heel fijn.

In week 2 mocht ik mee met collega’s naar klanten. Ze communiceerden naar de klant dat ik kosteloos mee kwam. Ik werd daar voorgesteld en de collega liet zien hoe ze daar werken en hoe ik het moest gaan doen. Daar werd ruim tijd voor ingecalculeerd, zodat het voor mij allemaal heel duidelijk was. Daarna mocht ik gaan meedraaien.

Al vrij snel kreeg ik grotere projecten. Ze testen wat je niveau is. We werken meestal met meerdere collega’s aan één project. Er kijkt altijd wel iemand met me mee, meestal Marco of Maarten. En dan krijg ik advies van ‘ik zou dit zo doen’. Ze leren me om op de Féju manier te werken. Doordat ik veel zelf mag doen, leer ik snel. In mijn vorige baan had ik bepaalde dingen nog nooit gedaan, die doe ik nu wel. En als het nodig is, is er altijd snel een collega te vinden die me kan helpen.

Wat is jou het meest opgevallen bij Féju?

Dat het echt een hecht team is. Iedereen werkt samen, ze staan voor je klaar. Als ze zelfs maar het vermoeden hebben dat je er niet uit komt, dan komt er spontaan een helpende hand. Bij mijn vorige werkgever was er weinig teamwork. Als ik daar een collega om hulp vroeg, was het antwoord vaak ‘nee, ik ben bezig, ga weg’.

De manier van werken bij Féju is heel prettig. Ondanks de werkdruk heb je geen stress. Je hebt je projecten, met veel deadlines. En je hebt richtlijnen die je moet volgen voor je werkzaamheden. Maar toch voel ik me heel vrij in mijn werk. Misschien komt dat omdat ik het vertrouwen krijg. De Féju ervaring. Als ik na een werkdag thuiskom, voelt het alsof ik niet heb gewerkt. Mijn werk is mijn hobby – ik vind de werkzaamheden leuk – en ik heb echt gezellige collega’s. De sfeer van vrienden. Sommige collega’s zie ik ook privé. Er is tijd voor een geintje zolang je maar je werk goed doet.

Je zei vooraf dat je veel wilde leren. Lukt dat al?

Zeker. Ik heb hier in 100 dagen al meer certificaten gehaald dan in een jaar tijd bij mijn vorige werkgever. Opleidingen van Microsoft en Sophos; er wordt in je geïnvesteerd. Mijn vorige werkgever beloofde dat ook, maar dat kwam niet uit. Hier wel. Als Féju iets zegt, dan doen ze het ook.

Ik leer ook doordat ik meer vrijheid krijg, doordat ik grotere projecten doe en omdat Féju test wat ik kan. Een voorbeeld daarvan is mijn eerste keer serverinstallatie. Mijn collega was nog druk met iets anders, dus ik begon alvast. Ik heb dat ooit geleerd, maar ik wist het niet helemaal meer. Féju heeft handboeken waarin ik kan achterhalen hoe het op de Féju manier moet. Na uren uitzoeken en proberen, kwam mijn collega erbij: wat doe jij er lang over? Hij liet zien hoe het moest en toen was ik in vijf minuten klaar. De volgende keer gaat het een stuk sneller.

Gingen er ook dingen minder positief?

Hahaha ja. In week 4 zat mijn tankpas al aan de limiet. Ik rij enorm veel, ook privé. Toen moest ik naar Hélène. Er volgde een gesprekje en al snel bleek dat er iets fout was ingesteld. Dat ik veel rij vinden ze niet erg. Ik had ook al schade gereden in week 2. Daar gingen ze relaxed mee om, kan gebeuren. Het wordt allemaal goed geregeld.

Dat geldt voor alles eigenlijk. Je wordt goed wegwijs gemaakt voordat ze je loslaten. En als ze je loslaten, word je goed begeleid. Het teamverband is ongekend. We hebben veel contact en het is altijd gezellig. Het werk moet ook gedaan worden natuurlijk. Maar dan voel je de waardering van Albert en Anton en ook van je directe collega’s. Met Pasen hebben we een BBQ box gekregen als extraatje omdat het zo goed ging. En op vrijdagmiddag doen we vaak een borreltje, dat is nu kleinschalig wegens corona, maar binnenkort ga ik hopelijk de grotere feestjes meemaken. Daar heb ik goede verhalen over gehoord.

Ja, werken bij Féju is best een ervaring. Het gevoel van elkaar helpen. Het teamgevoel. De sfeer in het hele bedrijf eigenlijk. Het is bijzonder, maar dat is hier heel normaal.

 

Lees meer over Gregory Otten