Gebruikt uw organisatie nog Windows 7? Lees dan deze waarschuwing


Microsoft beëindigt op 14 januari 2020 de ondersteuning van Windows 7. Vanaf dat moment biedt het geen ondersteuning meer, zoals beveiligingsupdates voor deze versie. Maar ook op dit moment is Windows 7 al niet helemaal veilig. Wat betekent dit voor u?

Zeker met de invoering van de AVG is het belangrijk dat uw systeem goed beveiligd is. Als uw organisatie persoonsgegevens verwerkt, dient dit te gebeuren met up-to-date hardware en software. Microsoft meldde zelf in januari 2017 al: Windows 7 kan niet meer mee op het gebied van veiligheid. Bovendien bleek uit onderzoek van IT-beveiliger Webroot al dat de gemiddelde Windows 7-pc twee keer zo veel malware bevat als de gemiddelde Windows 10-pc. Nu al genoeg redenen om over te stappen, zo lijkt ons.

Windows 7

Windows 7: wat is de huidige situatie?

Op dit moment biedt Microsoft nog een standaard ondersteuning voor Windows 7, waarbij geen nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd, maar alleen nog beveiligingsupdates. Dit loopt tot 14 januari 2020. Vanaf dan zullen er ook geen beveiligingsupdates meer komen.

Vanaf januari 2020 biedt Microsoft geen ondersteuning meer en daarmee wordt het probleem nog groter: uw gegevens worden niet meer beveiligd, waarmee de kans nog groter is dat u slachtoffer wordt van cybercriminelen. Bugs die worden ontdekt, zullen dan niet meer gerepareerd worden.

Waarom stopt Microsoft met Windows 7?

Microsoft zelf heeft aangegeven dat als alle gebruikers op hetzelfde systeem zitten het gemakkelijker is om updates te ontwikkelen en deze op grote schaal uit te voeren. De markt verandert continu en ook voor systemen worden steeds nieuwere versies geïntroduceerd. Het kost veel geld en tijd om deze moderne systemen geschikt te maken voor de verouderde versies van Windows. Om diezelfde reden werd eerder Windows XP al uitgefaseerd. Nu is Windows 7 aan de beurt. Het doel van Microsoft is daarom dat iedereen overstapt naar Windows 10.

Overstappen naar Windows 10: dit zijn de voordelen

IT-beveiliger Webroot stelt: “Hoewel Windows 10 geen oplossing is voor alle beveiligingsmalheur, is het een stap in de goede richting. In combinatie met geavanceerde endpoint-beveiliging die gebruik maakt van gedragsanalyse en machine learning, kan een overschakeling naar Windows 10 de kwetsbaarheid van bedrijven voor cyberaanvallen flink verminderen.”

Verder noemen wij de volgende voordelen:
• Windows 10 is veiliger. Zoals hierboven genoemd zal Windows 7 echt onveilig worden in gebruik na 14 januari 2020;
• Het systeem blijft langer houdbaar, want de updates van Windows 10 lopen door tot 14 oktober 2025;
• Het besturingssysteem is efficiënter in elkaar gezet, waardoor programma’s sneller laden en het besturingssysteem ook minder zal vergen van de hardware;
• Windows 10 sluit als beste aan op Microsoft Cloud oplossingen, zoals Office 365 en Microsoft 365;
• Halfjaarlijks geeft Microsoft een grote update uit waarin altijd een nieuwe functionaliteit wordt ingevoerd;
• Nieuwe apps of updates van apps worden steeds minder ondersteund op Windows 7, vooral na 14 januari 2020.

Windows 10

Hoe kunt u upgraden?

Er zijn drie verschillende opties hoe u kunt upgraden naar Windows 10:

  • Optie 1: Bij het uitbrengen van Windows 10 zijn veel computers uitgeleverd met een Windows 10 licentie, maar met een downgrade naar Windows 7 (vanwege standaardisatie en/of compatibiliteit met gebruikte applicaties). Deze computers kunnen alsnog een upgrade krijgen naar Windows 10. Er is een directe upgrade mogelijk via de Windows 10 Media Creation Tool.
  • Optie 2: De gratis mogelijkheid voor het upgraden naar Windows 10 is beëindigd op 29 juli 2016. Maar op dit moment is deze gratis upgrade onofficieel nog steeds mogelijk.
  • Optie 3: U kunt een Windows 10 licentie aanschaffen. Zakelijk is het waarschijnlijk gunstiger om een nieuwe computer aan te schaffen versus de kosten van een licentie en installatie-uren.

Nog meer beëindigingen

Naast Windows 7 is er nog een aantal (server) producten van Microsoft waarvan de ondersteuning op 14 januari 2020 wordt beëindigd. De belangrijkste zijn:
• Microsoft Office 2010
• Windows Server 2008 (R2)
• Microsoft Exchange 2010
• Windows Small Business Server 2011

Windows Server 2008 (R2) en Microsoft Exchange 2010 vormen vaak het hart van een bedrijfsnetwerk en vervanging is vaak ingrijpender dan het vervangen van een werkstation. Daarom kan het voor uw organisatie een interessante keuze zijn om over te stappen op Office 365.

Het advies van Féju

Ons advies is om op korte termijn over te stappen naar nieuwe systemen. Vroeg of laat zult u problemen ondervinden wanneer u niets doet en gebruik blijft maken van Windows 7. Zeker met de invoering van de AVG en de enorme toename van cybercrime is de veiligheid van uw gegevens van groot belang.

Wanneer u de overstap maakt van Windows 7 naar Windows 10 is het belangrijk om na te gaan of uw bedrijfsapplicaties en randapparatuur goed werken op Windows 10. Daarnaast is het verstandig om backups te maken van alle bestanden. Mocht Windows 10 toch niet goed werken na een upgrade, dan hebt u altijd nog 30 dagen de tijd om weer te downgraden naar Windows 7.

Wilt u meer informatie over de overstap naar Windows 10? Wilt u dat we uw bedrijfsnetwerk inventariseren en een advies op maat uitbrengen? Wilt u ondersteuning bij een migratie naar Windows Server 2016 of Office 365? Of hebt u een andere vraag? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.