1 minuutje met… Maarten van Esch

HE’S making IT happen

Onze Féju’ers; ze zijn dag in dag uit in de weer om heel Nederland van de best mogelijke ICT-oplossingen te voorzien. Om wat meer gezicht te geven aan diegenen met wie verbinding tot stand kan komen, geven wij ze één voor één het woord. Vliegensvlug, want de familie is groot. Vandaag in 1 minuutje met: ICT-consultant, Maarten van Esch. Over hem als persoon en het werk waar hij nog dagelijks mee in ‘de cloudsis. Nieuwsgierig naar de werkzaamheden waar Maarten van ‘aan’ gaat én de activiteiten die juist voor heuse errors zorgen? Dat en meer lees je hier:

Maarten, om maar meteen te ‘booten’: wat brengt jou bij Féju in huis?

Bij een van mijn eerste werkgevers was Féju de IT-leverancier. Destijds zat ik dus met Albert aan tafel om als klant zijnde de offerte te bespreken. Na deze samenwerking heeft het nog wat jaren en omwegen via andere werkgevers gekend om hier terecht te komen. Maar toen ik besloot op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever waar ik onder meer dichter bij huis kon werken, dacht ik direct aan Féju. En binnen één gesprek was het eigenlijk al geregeld.

Wat doe je daar zoal?

Koffie drinken, zwart graag! Grapje natuurlijk. Ik houd me in grote lijnen bezig met het beheer en het onderhoud van de complexe netwerken van onze klanten. Dit de laatste jaren met name toegespitst op Microsoft 365.

En sinds wanneer is dat het geval?

Sinds oktober 2019 alweer. De tijd vliegt als je het naar je zin hebt, dat blijkt maar weer!

Wat trekt jou zo aan in werken in deze branche?

Ik heb een behoorlijk pad bewandeld. Ik ging van de Commodore, naar de MSX, via de 386 naar de 486, en van 24k4 naar Starlink. Dat klinkt behoorlijk technisch allemaal, dat begrijp ik maar al te goed. Maar in de kern betekent het dat ik niet stil kan zitten en de IT-wereld nooit stilstaat. ‘Wij’ zijn dan ook een goede match.

En waarom specifiek bij Féju?

Vanwege die goede koffie natuurlijk! En misschien ook wel een klein beetje vanwege het fijne team met leuke collega’s.

Is het alleen maar hard werken? Of heb je ook voldoende tijd om op te laden?

We hebben nu eenmaal een vitaal beroep waarbij je soms wat langer door moet. Maar ik ervaar het niet als hard werken. Bovendien kijkt de planning altijd goed mee naar onze afspraken en de bijbehorende reistijd om het zo werkbaar mogelijk te houden.

Hoe doe je dat laatste het liefst?

Ik kom tot rust door op mijn racefiets te stappen, of door mensen te wurgen. Dat laatste klinkt nogal gek, maar naast IT’er ben ik ook leraar Braziliaans Jiu Jitsu.

Met welke zaken op de planning slinger jij jouw computer vol enthousiasme aan?

Ik krijg energie van projecten waardoor klanten slimmer en efficiënter kunnen werken.

En welke activiteiten zou je wel willen deleten uit je agenda?

Geen één, dat meen ik echt. Ik heb plezier in alles wat er bij mijn functie komt kijken. Hoe fijn is dat?!

Waar sta jij bij collega’s en klanten om bekend?

Waarschijnlijk om mijn looks 😉, maar ik hoop vooral om het feit dat ze er vertrouwen in hebben dat ze bij mij terecht kunnen met hun problemen.

En wat weten zij juist niet van jou?

Dat ik elke week van het jaar een ander paar schoenen aan kan doen en dat zo’n anderhalf jaar vol kan houden zonder een paar tweemaal te dragen. Dit kan overigens wel als resultaat hebben dat ik soms op mijn flipflops naar kantoor kom. Maar goed, een kleine schoenentik dus…

Gewetensvraag: hoe is de ICT bij jou thuis geregeld? Tot in de puntjes? Of gebeurt het vooral op je werk?

Geen wifi betekent geen Youtube Kids. Je zult begrijpen: mijn verbinding is cruciaal, en dus is die ook goed geregeld.

Welke naam heeft jouw wifinetwerk daar?

Zal ik meteen het wachtwoord met je delen?

En om met een stukje educatie te eindigen: wat is volgens jou dé ICT-tip die iedereen zou moeten weten?

Als je het mij vraagt is het wachtwoordbeleid schijnveiligheid. Als je voor elk account een wachtwoord hebt met 10 karakters, speciale tekens én cijfers die vanwege veiligheid ook niet overeen mogen komen met andere wachtwoorden, krijg je post-its volgeschreven met wachtwoorden. Dit gaat natuurlijk zijn doel voorbij. Gebruik in plaats daarvan liever een wachtzin met daarnaast MFA.