Wanneer word jij gehackt?

46% van de mkb-bedrijven in NL heeft te maken gehad met een geslaagde aanval door hackers. De vraag is dus niet of, maar wanneer dit jou gaat overkomen. En nog veel belangrijker is: hoe herstel je hiervan?

Hoe werken hackers?

In de beveiligings-logs van onze klanten zien wij dat er dagelijks pogingen gedaan worden door hackers. Elke dag scannen ze netwerken op zoek naar kwetsbaarheden, dus waarschijnlijk ook het jouwe. Via het unieke IP-adres van je bedrijf bekijken ze wat er op het netwerk zit, wat je voor apparatuur hebt staan en of ze daarop naar binnen kunnen. Ook checken ze bijvoorbeeld of je een emailserver hebt op eigen locatie en welke versie van websitesoftware je gebruikt. Hun doel is data diefstal, of het ‘gijzelen’ van je data of je website in ruil voor losgeld. Om te weten hoeveel ze kunnen vragen, checken ze je gegevens bij de KvK. Deze ransomware aanvallen worden gedaan door professionele organisaties, die je niet moet onderschatten.

De schade van een aanval is enorm

Een geslaagde aanval heeft een enorme impact! Je kent vast het verhaal van het zeer bekende Brabantse keukenbedrijf dat wekenlang niet kon verkopen én enorme imagoschade opliep. We krijgen vaak de vraag wat bedrijven gemiddeld aan schade hebben bij zo’n incident. Het gevraagde losgeld is gemiddeld zo’n 150.000 euro. Maar je bent uiteindelijk het tienvoudige kwijt voor het totale herstel, inclusief de gemiste omzet en de imagoschade. Kan jouw bedrijf dat aan?

Een bijkomend probleem is dat gemiddeld slechts 65% van de versleutelde gegevens in databases fatsoenlijk hersteld kan worden. De overige data ben je simpelweg kwijt. En dan krijg je vaak achteraf ook nog te maken met afpersing.

Welke risico’s zijn er?

Bij Féju vinden wij het heel belangrijk dat mensen zich meer bewust zijn van de risico’s. We komen nog steeds veel tegen dat mensen heel naïef zijn. Terwijl het toch bekend is, dat iedereen een keer aan de beurt komt. De vraag is niet of, maar wanneer het zal gebeuren. En ook hoe goed jouw beveiliging en back-up systeem dan zijn: hoe kom je er bovenop?

In principe vormen alle apparaten die op het internet aangesloten zijn een risico. Dat zijn er 10 tot 50 in een gemiddelde privé situatie. In bedrijven gaat het om honderden apparaten. Denk daarbij niet alleen aan servers, laptops, tablets en telefoons. Wanneer een hacker bijvoorbeeld inbreekt in een NVR-, DVR of ‘ouderwetse’ videorecorder, kan hij daarop alle beelden zien – en ze stelen.

Maar er zijn meer risico’s. Een usb-stick kan al voor grote problemen zorgen. En weet jij exact wat er gebeurt op jouw gasten wifi? Steeds vaker zien we ook problemen met freeware: gratis apps en software. Daarvan is de beveiliging vaak slecht, terwijl je er toch gegevens en foto’s mee verwerkt; die worden opgeslagen. Veel mensen beseffen niet dat hun persoonlijke gegevens inmiddels opgeslagen staan op heel veel plaatsen. Maar het grootste risico loop je met de acties die je medewerkers uithalen, onbewust maar ook bewust!

Voorbeelden van cybercrime aanvallen

Er zijn veel verschillende soorten cybercrime en het kan iedereen overkomen. Zeker in het mkb komt het heel vaak voor. Maar ook ziekenhuizen worden niet gespaard. Vaak wordt er geen aangifte van gedaan, uit schaamte of uit angst voor slechte publiciteit. Toch zijn er genoeg voorbeelden te noemen.

Een universiteit in Limburg kreeg te maken met ransomware; niemand kon meer in het systeem, er zat niets anders op dan losgeld te betalen. Het probleem hoeft niet eens bij je eigen organisatie te liggen: een grote Nederlandse supermarktketen had tijdelijk half lege schappen omdat een leverancier gehackt was.

Een oliepijplijn in de VS kreeg te maken met een ransomware aanval; gelukkig hadden zij een goed back-up systeem en hebben ze niets betaald. Een grote vleesverwerker in de VS had dat niet: zij betaalden 11 miljoen. Een geval waarbij heel veel bedrijven gedupeerd raakten is dat van Western Digital. Dit is een gerenommeerd merk in (onder andere) harde schijven. Een half jaar geleden had een hacker een manier gevonden om de ‘Life Book’ (apparaat voor externe opslag) van buitenaf te resetten. Dit werkte bij alle apparaten: 20.000 Life Books werden compleet gereset: alle gegevens waren weg!

Oplossingen tegen en na hacks

We hoeven je niet uit te leggen dat goede beveiliging essentieel is. Punt. Maar als de grootste bedrijven in de wereld niet in staat waren om zich goed genoeg te wapenen, dan is de kans reëel dat ook jou ooit een aanval gaat overkomen. Daarom wijzen wij nadrukkelijk ook op back-up oplossingen en disaster recovery systemen. In geval van een calamiteit is het – met de juiste oplossing – mogelijk om de bedrijfsprocessen snel weer te hervatten. Ook daar hebben we veel voorbeelden van!

Féju kennis event 25 november: Hoe hou je hackers buiten de deur?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Kom dan naar het Féju kennis event op donderdag 25 november. Collega Hein-Jan Hoogers, security specialist, deelt uitgebreid zijn kennis. Wat aan bod komt:

  • Welke risico’s loop ik?
  • Hoe vaak gebeurt dat?
  • Hoe groot is dan de schade?
  • En vooral: hoe verklein ik de risico’s?

Na deze presentatie weet je hoe hackers werken en hoe je jouw bedrijf (en privé gegevens!) hiertegen kunt wapenen.

Inloop:                                       16.00 uur
Aanvang presentatie:             16.30 uur
Napraten met borrel:              17.30 uur.

Deze presentatie is gratis voor alle mkb’ers. Aanmelden kan door een mail te sturen naar: e.vandermeijs@feju.nl. Je bent ook van harte welkom als je (nog) geen relatie van Féju bent.

Helaas kan dit event niet doorgaan. Wil je weten wat de nieuwe datum wordt? Stuur dan een mailtje naar Erik-Jan, dan houdt hij je op de hoogte.

Voor meer informatie over onze events kun je bellen met Erik-Jan van der Meijs via 06-45466986.

De robotisering van werkprocessen – Féju kennis event

Helaas hebben we dit event geannuleerd, vanwege de huidige ontwikkelingen rond COVID19.  Zodra de situatie het toelaat, zullen we dit event laten doorgaan. Wilt u daarbij zijn? Laat het ons weten, dan sturen we u een uitnodiging.


Féju organiseert regelmatig events voor relaties, om hen bij te praten over actuele ontwikkelingen. Daarvoor kiezen we onderwerpen die grenzen aan ons eigen vakgebied. Deze events zijn bovendien een mooie gelegenheid voor onze relaties om te netwerken. Het eerstvolgende event is op 24 september en zal gaan over de robotisering van werkprocessen.
(meer…)

Féju Kennissessie: Ethical hacker – uitgesteld

De Féju Kennissessie: Ethical hacker is uitgesteld. De nieuwe datum volgt snel.

 

Op 19 maart hoort u alle ins en outs over hacken. De spreker tijdens deze avond is specialist op het gebied van Internet Security, heeft ervaring als ethical hacker en is mede organisator van hacking events voor studenten.

Cybercriminaliteit

Steeds meer bedrijven worden het slachtoffer van cybercriminaliteit, zoals fraude, bedrijfsspionage, phishing of hacking. Ook het hacken van communicatiemiddelen komt steeds vaker voor, zoals bij wifi-netwerken, multifunction-printers en servers. Criminelen gaan steeds gerichter te werk en gebruiken steeds meer geavanceerde methoden. Ze breken in op computersystemen en krijgen zo toegang tot vertrouwelijke informatie, ze vernietigen of ‘kidnappen’ gegevens, of ze richten op andere manieren schade aan.

Ethical hacker

Een ethical hacker hackt niet om mensen te benadelen; zijn activiteiten zijn niet crimineel. Zijn doel is juist om bedrijven te helpen hun systemen beter te beveiligen. Een ethical hacker gaat actief op zoek naar beveiligingslekken bij systemen en bedrijfsnetwerken. Door eventuele lekken in het netwerk te rapporteren, kan de beveiliging verbeterd worden. Dit om te voorkomen dat het systeem of het netwerk gehackt wordt door ‘echte’ hackers met verkeerde bedoelingen.

Féju Kennissessie

Onze spreker op 19 maart heeft ruime ervaring als ethical hacker en heeft als Forensic IT Expert al vele systemen onderzocht. Hij deelt zijn ervaringen met ons en geeft antwoord op vragen als:

  • Wie zijn de hackers die in Nederland actief zijn?
  • Hoe gaan ze te werk?
  • Welke tools gebruiken zij? (het is niet alleen software)
  • En vooral: wat kunt u er tegen doen om uw data en IT-omgeving te beschermen?


Informatie en aanmelden

Hebt u interesse om hierbij te zijn? Noteer dan in uw agenda:

  • Féju kennissessie ethical hacker
  • Donderdag 19 maart 2020
  • Inloop vanaf 16:00 uur. Presentatie 16:30-17:30 uur, met aansluitend een borrel.
  • Locatie: Nijverheidsweg 21 in Udenhout.
  • Gratis entree voor mkb’ers

Wij verzoeken u om u vooraf aan te melden. Dit kan per mail naar Erik-Jan van der Meijs via e.vandermeijs@feju.nl. U kunt ook hem bellen of appen: 06-45466986.

U bent van harte welkom!

Féju kennissessie: big data voor het MKB

In uw bedrijf zijn veel gegevens aanwezig: gebruikt u die wel optimaal? Tijdens deze Féju kennissessie leert u hoe u met big data uw MKB-bedrijf competitiever kunt maken. Met inspirerende voorbeelden van bedrijven wereldwijd én dichtbij. (meer…)

Féju hoofdsponsor van Tilburgse musical Moordhoek

De Stichting Muziektheater Tilburg brengt in mei haar eerste musical Moordhoek op de planken, over het waargebeurde verhaal van Marietje Kessels. Féju ICT Groep & Telecommunicatie is trots hoofdsponsor te zijn van dit unieke culturele evenement.

De vondst van het lijkje van Marietje Kessels in 1900 houdt mensen in Tilburg tot op de dag van vandaag bezig. Ondanks dat de moord meer dan honderd jaar geleden heeft plaatsgevonden.

Machtsmisbruik, een gevoel van twijfel en onmacht, het (on)gelijk van geloof: het blijven actuele thema’s. Daarom brengt een cast van veertig professionals en (semi-)amateurs, begeleid door een live-orkest, dit historische verhaal in een rauwe thrillermusical.

De musical Moordhoek wordt gespeeld in de Schouwburg van Theaters Tilburg op 11, 12, 13 en 14 mei. De productie wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsors Féju ICT Groep & Telecommunicatie, Rabobank en Kobra.

Thrillermusical Moordhoek

“Niet voor niets is het verhaal van Marietje Kessels het bekendste en meest meeslepende verhaal uit de geschiedenis van Tilburg. Het was een ongelofelijk drama voor alle betrokkenen, dat de hele stad op zijn kop zette. Behalve een lokaal drama is het ook de weerspiegeling van een tijd, met de toen geldende sociale en maatschappelijke verhoudingen.“

Ron Antens (musicus, componist en dirigent) nam het initiatief om van dit verhaal een musical te maken. Hij vertelt over de geboorte van zijn idee: “Een van mijn favoriete musicals waaraan ik heb meegewerkt is ‘Parade’ van Jason Robert Brown. Parade is niet bepaald een ‘feel good’ productie, maar daardoor juist heel intrigerend. Een misdaad, slepend proces en de druk van de publieke opinie waren thema’s die mij al snel aan een bekend verhaal uit Tilburg deden denken, namelijk dat van Marietje Kessels. Nadat ik het boek van Ed Schilders, Moordhoek, had gelezen, was het voor mij duidelijk: mijn eerste grote musical moest gaan over dit verhaal!

Dat ik niet de enige was die dit verhaal zag zitten, bleek al snel toen ik begon met de samenstelling van een artistiek team. Iedereen die ik vroeg wilde meteen graag meewerken aan deze productie. Na overleg en de toestemming van Ed Schilders om zijn boek als uitgangspunt te nemen, was mijn eerste productie geboren; Moordhoek. Een rauwe thrillermusical met een echt Tilburgs karakter.”

Tilburgs talent

De Stichting Muziektheater Tilburg kijkt uit naar haar eerste productie. Voorzitter Bert van Herreveld: “We zijn ervan overtuigd met Moordhoek een geweldige eerste productie te hebben gevonden waar dit talent tot zijn recht zal komen. We hopen dat heel Tilburg zal komen genieten en net als wij in één klap verkocht zal zijn voor het muziektheater.

De pracht van muziektheater zit hem wat ons betreft vooral in de begeleiding van de zangers door een echt orkest, live gespeeld, met alle instrumentgroepen vertegenwoordigd. Dat is niet vanzelfsprekend meer in deze tijd, het live orkest is letterlijk een kostbaar goed geworden. Stichting Muziektheater Tilburg wil door haar inzet deze meerwaarde kunnen blijven bieden.”

Féju directeur Albert Jakobsen: “Toen ik hoorde van dit initiatief, was ik meteen enthousiast. Het verhaal gaat over machtsmisbruik en strijd tussen groepen, wat nu nog steeds actuele thema’s zijn. Bovendien is het een écht Tilburgse productie over een waargebeurd verhaal en wordt het heel professioneel aangepakt. Dat wilde ik graag ondersteunen. Ik kijk uit naar de voorstellingen en wens alle betrokkenen veel succes!”

 

Meer informatie vindt u op de website van de Stichting Muziektheater Tilburg.
Tickets kunt bestellen bij Theaters Tilburg.

Féju infosessie VoIP & Hosted Telefonie geslaagd

On-Premise, SIP, voLTE, SDSL… deze en nog veel meer afkortingen kwamen voorbij tijdens de Féju infosessie VoIP & Hosted Telefonie. De aanwezige ondernemers luisterden aandachtig en dronken na afloop gezamenlijk nog een drankje: “Nu begrijp ik ook echt wat dit allemaal inhoudt!”

Op 27 september 2016 hield Féju de tweede informatiesessie van dit jaar. Pieter van Opbergen vertelde de laatste stand van zaken op het gebied van VoIP & Hosted Telefonie. Plús de verwachtingen voor de toekomst.

Hosted bellen of niet?

In jip-en-janneketaal legde hij uit wat het verschil is tussen ADSL, VDSL en SDSL en dat deze dragers zeer belangrijk zijn. Hij gaf een toelichting bij alle telecom afkortingen en vertelde wat de verschillen én de voordelen zijn van de vier typen cloud telefonie die Féju levert: KPN één, Telfort zakelijk, Tele2 en MyConnect.

Ook gaf Pieter een duidelijk advies wanneer het voor organisaties interessant is om hosted ‘uit de cloud’ te bellen en wanneer het kopen van een telefooncentrale een goede oplossing is. Het werd de aanwezigen in de zaal duidelijk dat de ontwikkelingen erg hard gaan.

Bellen over 4G

Pieter sprak zijn verwachting voor de toekomst uit: “Binnenkort gaat alle telefonie over het internet. Heel binnenkort al kunnen we in erg goede kwaliteit bellen over het 4G netwerk, dat heet voLTE. Dan kunnen we heel eenvoudig alle mobiele devices integreren in één bedrijfsnetwerk.”

Hebt u deze infosessie gemist, maar wilt u wel graag op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van telecom? Bel dan met Pieter van Opbergen (013- 511 50 88): hij praat u graag bij.

Féju infosessie

Na afloop werd nog lang nagepraat met een drankje. De ondernemers waren enthousiast over de duidelijkheid die Féju gebracht had: “Het was echt een boeiend verhaal. De volgende keer kom ik weer!”

Dat kan natuurlijk! Féju organiseert regelmatig events voor relaties, om hen bij te praten over actuele ontwikkelingen in automatisering of telecommunicatie. De onderwerpen die wij kiezen, bepalen we door goed te luisteren naar de vragen die onze relaties regelmatig stellen. Deze events zijn bovendien een mooie gelegenheid voor onze relaties om te netwerken.

U bent van harte welkom bij deze events, ook als u geen klant van Féju bent. Wilt u voortaan uitgenodigd worden voor een event? Stuur dan een mailtje naar info@feju.nl, dan houden we u op de hoogte.

event-1-270916

event-2-270916

event-3-270916

event-4-270916

event-5-270916

event-6-270916

event-270916

Save