Microsoft Azure maakt de logge serverkast vaak overbodig

Nog niet eens zo heel lang geleden trof je in bijna elk bedrijfspand een fysieke serverruimte aan. Een kast met apparatuur, een constant loeiende airco en knipperende lampjes die fungeerde als bron van je ICT. Hoewel dit prima kan werken, kiezen steeds meer klanten voor een flexibeler, cloudgebaseerd alternatief: Microsoft Azure. Hoe, wie, wat, waar en waarom? We bespreken het met Maarten van Esch, ICT-consultant bij Féju.

Laten we bij de basis beginnen: want wat is Azure precies? Maarten: “Het is een cloudplatform van Microsoft dat toegang biedt tot een breed scala aan IT-diensten, zoals opslagruimte voor bestanden, servers om websites te draaien of tools om apps te bouwen. Het grootste verschil met een klassieke server is dat je geen inpandige serverruimte meer nodig hebt want alle bedrijfsdata staat veilig in de cloud opgeslagen.”

Schaalbaarheid

Een belangrijk voordeel van Azure is de schaalbaarheid. Maarten schetst een voorbeeld. “Stel: je bent eigenaar van een accountantskantoor met twintig medewerkers. Dan is het waarschijnlijk op de maandagen, dinsdagen en donderdagen tussen 8.00 uur en 17.00 uur het drukst op de zaak. Op díe momenten heb je de meeste servercapaciteit nodig. Maar voor andere dagen en de tijd tussen 18.00 en 07.00 uur gaat dat vaak niet op. Dan is het zonde van alle energie als alle servers constant staan te draaien. Met een cloud-based server zoals Azure kun je hierop inspelen en de capaciteit makkelijk aanpassen. Met een fysieke server is dat niet mogelijk.”

In coronatijd ging heel Nederland ineens massaal thuiswerken. Dat virus is – hopelijk voorgoed – onder controle, maar Maarten is realistisch. “Wie zegt dat er niet nog eens zoiets gebeurt en kantoren maandenlang bijna leeg zijn? Dan heb je weinig aan een server die op volle toeren draait.”

Makkelijk meegroeien of -krimpen

En volgens Maarten is er nóg een scenario denkbaar waarbij Azure de fysieke server ruim achter zich laat. “Misschien groeit het accountantskantoor in één keer snel door een overname. Of krimpt het juist, door een reorganisatie of verkoop. In zulke gevallen kun je met Azure makkelijk op- of afschalen. Het is eigenlijk gewoon een abonnementsvorm waarbij je betaalt voor gebruik. Investeren in hardware die je in vijf jaar fiscaal afschrijft, hoeft niet meer.”

Met een server in de cloud ben je trouwens ook een stuk flexibeler, meent Maarten. “Al verhuis je met je bedrijf naar Friesland of nog verder weg; je hebt overal toegang tot je data. Azure maakt het makkelijker om locatie-onafhankelijk te werken. Met een tastbare server is dat natuurlijk een heel ander verhaal.”

Twee smaken

Maarten merkt dat klanten die nu moeten kiezen voor een serveroplossing soms op twee gedachten hinken: cloud versus fysiek. “Ik ben van mening dat het verstandig is om voor Azure te kiezen, vanwege de voordelen en mogelijkheden die ik net noemde. En vanwege de back-ups en beveiliging. Met een cloudoplossing beheert Microsoft de omgeving en de beveiliging is van topniveau. Je bent trouwens ook veel minder vatbaar voor bijvoorbeeld brand of inbraak.”

Toch, vindt Maarten, kan een ouderwetse server nog steeds een prima oplossing zijn. “Als je bedrijf qua omvang stabiel is en je kunt voor een mooie prijs een goede server aanschaffen, ga ik niet beweren dat je dat niet moet doen. Uiteindelijk is de keuze afhankelijk van de specifieke gebruiksbehoeften en toekomstplannen. De klant moet zelf beslissen. Wij denken natuurlijk wel mee en geven een duidelijk advies, afhankelijk van de situatie. Daar hebben onze klanten het meest aan.”

Wil je vrijblijvend eens praten over een mogelijke overstap naar Azure? Neem dan contact met ons op en we plannen snel iets in!