Skip to main content

‘Met Féju weet ik: een belofte wordt altijd ingelost’

Carolien Tollenaar, directeur Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland (SBN) en Stichting Horeca Onderwijs (SHO)
Rob van Nunen, ICT-consultant Féju

Carolien Tollenaar kende Féju nog als automatiseringspartij van een vroegere werkgever. Prettige herinneringen had ze daaraan. Dus toen ze in 2017 aan het roer van Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland (SBN) en Stichting Horeca Onderwijs (SHO) kwam te staan, trakteerde ze Udenhout op een telefoontje. Van migratie naar de cloud tot aan diefstal van zakelijke laptops; de partners maakten het sindsdien samen mee en losten het gezamenlijk op. Carolien: “Ik neem niet altijd dingen van anderen aan, maar als Rob zegt: ‘Ik zou het zó doen’, dan volg ik hem meestal. Dat zegt volgens mij genoeg.”

IT-consultant Rob van Nunen – één van de twee vaste Féju-consultants van SHO – is vandaag kort ‘on site’. In beginsel voor een terugblik op de afgelopen jaren. Maar ‘of hij dan ook meteen even naar een kapot laptopscherm wil kijken’. Het is tekenend voor hoe het al jaren gaat. “Wat het probleem ook is, Féju zorgt dat het snel wordt opgelost. Telefonisch of op locatie hier,” aldus Carolien. “En dat is fijn, want dat vlotte schakelen is me veel waard. Zijn we bijvoorbeeld offline, dan kunnen we niks. Zo’n 25 medewerkers op kantoor en 80 docenten verspreid door het land zijn namelijk compleet van internet afhankelijk.”

Meer dan ‘de ict-man’ 

SHO en SBN bieden sinds 1983 veiligheidscursussen en -trainingen aan. Via onderwijs op maat bij bedrijven en instellingen ‘in huis’ en op basis van open inschrijvingen. De organisaties bereiken jaarlijks meer dan 30.000 cursisten. Daarnaast kunnen ondernemers voor advies op het gebied van bedrijfs- en voedselveiligheid bij SHO en SBN terecht.

In 2017 begon Carolien als adjunct-directeur bij SHO. Binnen een jaar werd ze tot algemeen directeur benoemd. Sindsdien is er sprake van samenwerking met Féju. “Ik was hier net begonnen toen de server aan vervanging toe bleek. Aangezien het internet er eerder wel eens uit lag en ik dit project meteen goed aan wilde pakken, ging ik met toenmalig Féju-directeur Albert in gesprek. En nu zitten we hier.” Rob is al sinds zijn indiensttreding bij de IT-partij op de SHO-werkvloer te vinden. Nu twee jaar, zo calculeert hij ter plekke. Waarop Carolien hem even aankijkt. “Zo kort pas?”, klinkt het vol ongeloof. “Als Rob binnenkomt is het niet ‘de ICT-man’ die het pand binnenloopt”, verklaart Carolien zich nader. “Nee, het is altijd ‘hé Rob, kom erbij zitten’, vaak gevolgd door een grap en een grol. Hij is in de afgelopen jaren één van ons geworden.”

Werkbaar tot in Zuid-Amerika 

Wat begon met dienstverlening op het gebied van IT, breidde al snel uit tot een compleet pakket aan werkzaamheden. “Ik wilde eerst kijken of het IT-gedeelte goed zou verlopen. Dat deed het, dus we zijn vervolgens ook met onze telefonie overgestapt.” Hoe dat precies is gegaan? “Heel soepel! Omdat wij veel bellen tijdens kantooruren, heeft Féju toen veel in het weekend gedaan. We hebben amper wat meegekregen van de overgang.”

En dus volgde in oktober van afgelopen jaar ook de migratie naar de cloud. Een aanzienlijk project. Al hebben Carolien en haar team ook daar weinig van gemerkt. “Als ondernemer denk je nooit: leuk, grote veranderingen. Zulke wijzigingen geven vooral zorgen. Hoeveel tijd gaat het kosten? Gaan mijn mensen er hinder van ondervinden? Komen we onverhoopt stil te liggen?” Rob voorspelde echter dat ze van de hele migratie weinig tot niks zouden merken. “Hij zei het, dus ik geloofde hem. En uiteindelijk heeft niemand hinder ondervonden. Het kwam eigenlijk neer op een keer opnieuw inloggen. Zelfs voor onze zzp’er in Colombia verliep de overgang soepel.”

Hulp na inbraak 

Met de migratie achter de rug leek alles voor de komende tijd in kannen en kruiken. Maar dan krijgt Carolien begin november 2024 een telefoontje: een inbraak op kantoor. Zeven zakelijke laptops zijn gestolen. “Ik ben blij dat Féju steeds op goede systeembeveiliging heeft gehamerd. Omdat alles compleet was afgeschermd, was er gelukkig enkel materiaalschade. Mijn grootste zorg was vervolgens meteen: kunnen we maandag wel weer gewoon aan de slag? Want waar haal je op stel en sprong zeven nieuwe en goed werkende laptops vandaan?”

Maar Féju zou Féju niet zijn… Carolien: “Op maandag was iedereen gewoon weer aan het werk. Ja, wij hebben een stukje flexibiliteit laten zien door met nét een ander type laptop akkoord te gaan. Maar vooral Rob en Rick (Spooren, red.) hebben snel geschakeld.” De 24/7 bereikbaarheid is niet iets waar ze Féju op selecteerde. “Maar tijdens de nasleep van de inbraak was ik wel blij dat die service bestond.” Het maakt ook dat ze andere bedrijven in nood gelijksoortige adequate hulp gunt. “Zou Rob of Rick morgen opbellen dat er een probleem bij een andere klant verholpen moet worden waardoor de vaste dag bij ons ‘in house’ niet door kan gaan? Dan ben ik nu de eerste die zegt: doen, en succes! Ik heb zelf ervaren hoe fijn die snelle hulp is. En hoe belangrijk die kan zijn.

De toekomst 

“Féju weet dat we blij zijn met ons partnerschap”, zo laat de algemeen directeur zich ontvallen. “We hebben niet voor niets meteen een grote taart naar Udenhout gestuurd toen maandag na de inbraak alles weer bleek te werken. En tijdens evaluaties loop ik alleen maar veren te geven”, zo meldt Carolien tussen neus en lippen door. “Ik heb gewoon niets aan ‘ik los het wel op’ als dat achteraf toch niet blijkt te gaan. Daarnaast ben ik wars van zelf achter dingen aan moeten gaan. Daar betaal ik onze partnerpartijen immers voor. Féju lost beloftes áltijd in. Ik kan van onze heren op aan.”

Los van het standaard onderhoud staat het volgende gezamenlijke project overigens alweer op stapel. “We willen onderzoeken hoe we artificial intelligence kunnen inzetten voor nog beter advies. Stel dat je er aan de hand van telefoongesprekken achter kunt komen dat je tien keer dezelfde vraag krijgt, bijvoorbeeld. Of dat AI deze vraag al voor onze medewerkers kan beantwoorden. We gaan het vooral in de hoek van de gespreksanalyses zoeken dus.” Carolien grinnikt even. “Ja, dit soort ideeën gooi ik dan ook bij Rob over de schutting. Hij zoekt het voor me uit en komt er vervolgens bij me op terug. Dus ik ben heel benieuwd wat dat gaat worden!”