Vaarwel ‘welkom123’, welkom Keeper!

Hetzelfde wachtwoord voor al je toepassingen gebruiken. Niet heel veilig, je weet het. Maar wel lekker makkelijk, want tientallen letter-en-cijfercombinaties onthouden is nu eenmaal een flinke uitdaging. Gelukkig zijn daar goede hulpmiddelen voor, die niet al je geheugenruimte in beslag nemen. Neem bijvoorbeeld Keeper, de wachtwoordmanager die we bij Féju zelf gebruiken en die we ook van harte aan onze relaties aanbevelen. Waarom we zo enthousiast zijn? Salesmanager Pieter de Bruijn legt het je graag uit.

We beginnen even bij het begin. Want wat is Keeper precies? En waarom is het gebruik ervan zo belangrijk? Pieter vertelt: “Je kunt Keeper zien als een digitale, veilige privé-kluis waarin gebruikers van alles opslaan. Denk hierbij aan wachtwoorden, aanmeldingsgegevens, bestanden, foto’s, creditcardgegevens en andere gevoelige informatie.” Naast deze persoonlijke kluis heb je ook een organisatorische variant, ook wel de gedeelde kluis genoemd. “Deze bevat gegevens die collega’s ook kunnen gebruiken. De inloggegevens van websites als Greetz of Albert Heijn bijvoorbeeld. Handig wanneer je namens je werkgever een kaartje verstuurt of boodschappen bestelt.”

Over de beveiliging van al die gegevens hoef je je geen zorgen te maken. “De cloudgebaseerde dienst wordt beschouwd als een van de veiligste wachtwoordmanagers op de markt. Het laat regelmatig audits en pentests uitvoeren, zodat je zeker weet dat de software veilig is en blijft. En daarnaast maakt het gebruik van end-to-end-encryptie, tweefactorauthenticatie en een zero-knowledge beveiligingsmodel. Dit houdt in dat niemand, en dus ook Keeper niet, toegang heeft tot de inhoud van je kluis.”

IJzersterke wachtwoorden instellen en beheren

Woorden als ‘password’, ‘welkom123’ of ‘admin’ zijn voor hackers open deuren. Toch zijn het nog steeds de meest gebruikte wachtwoorden. Gelukkig biedt Keeper ook hierin de helpende hand. Pieter legt uit: “Naast het bieden van opslag, fungeert het programma ook als wachtwoordgenerator. Bij het aanmaken van een account stelt de software automatisch een sterk en uniek exemplaar samen. Dit vermindert het hergebruik van wachtwoorden en daarmee het risico op zwakke inlogcodes aanzienlijk. Wordt een wachtwoord onverhoopt toch dubbel gebruikt? Of zijn inloggegevens onveilig geworden omdat ze op het dark web te vinden zijn? Dan attendeert de tool je hierop en is het advies je wachtwoord te veranderen.”

Maar hoe onthoud je al die willekeurige combinaties? Daar is goed over nagedacht, zo stelt Pieter gerust. “Je hebt toegang tot al deze inlogcodes via één hoofdwachtwoord, dat je kunt beschouwen als de digitale ‘sleutel’ tot je kluis. En mocht het onverhoopt helemaal misgaan en je hoofdwachtwoord onbruikbaar zijn, dan ben je altijd nog in het bezit van een unieke herstelcode. Maar die hoop je natuurlijk nooit nodig te hebben.”

Het belang en de kosten

Volgens de Féju’er zijn passwordmanagers onmisbaar binnen organisaties. “Ik vind dat werkgevers zo’n tool moeten aanbieden aan hun medewerkers. Dit stelt ze in staat om snel en eenvoudig toegang te hebben tot verschillende unieke inlogcodes, terwijl de cyberveiligheid van het bedrijf gewaarborgd blijft. En dat laatste wordt nog weleens onderschat.”

Keeper is verkrijgbaar vanaf € 5,- per gebruiker, per maand. Dat betekent niet dat ondernemers met 100 mensen in dienst € 500 per maand moeten betalen. “Vaak volstaat het al als een relatief klein deel van je medewerkers gebruikmaakt van Keeper. Dat zullen vooral de mensen zijn die moeten inloggen in accounts met gevoelige informatie, zoals hr-medewerkers. Lang niet iedereen hoeft dit te gebruiken dus.”

De voordelen op een rij

Pieter maakt de balans op: “Werken met Keeper geeft rust en is eenvoudig; je hoeft niet zelf na te denken over wéér een nieuw wachtwoord, maar de oplossing vult zelf een sterke suggestie in en slaat die ook voor je op. Je bent daarnaast verzekerd dat je inloggegevens niet op straat komen te liggen, ze zijn goed beveiligd én je hoeft ze niet meer allemaal zelf te onthouden. Het werkt op alle besturingssystemen en heeft ook een handige browserextensie. Wat ons betreft, is Keeper dan ook om meerdere redenen een ‘blijvertje’.”

Zeg eens eerlijk…

Gebruik jij dezelfde wachtwoorden voor verschillende toepassingen? En leid je een organisatie of ICT-afdeling? Grote kans dat Keeper jou en je collega’s veel brengt en je bedrijf een stuk veiliger maakt. We gaan graag een keer vrijblijvend met je over de mogelijkheden in gesprek. Neem contact met ons op.