Skip to main content

Tips: zo worden de Féjunioren thuis beschermd tegen digitale gevaren

Pieter de Bruijn, salesmanager

Het dagelijkse leven speelt zich steeds meer online en digitaal af. Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor onze kinderen. Vroeg of laat komt er een moment waarop ze gebruik willen maken van apparaten met een scherm, applicaties en al het andere wat het internet biedt. Zonder de juiste maatregelen kunnen kids makkelijk op schadelijke websites terechtkomen of ongepaste beelden te zien krijgen. Ook bestaat er het risico dat ze per ongeluk malware binnenhalen door op verdachte links te klikken. Daarom is het belangrijk om je hier als ouder goed op voor te bereiden. En wie kunnen we nu beter om tips vragen dan onze eigen mensen? Hoe zorgen zij er thuis voor dat de ICT kidsproof is? We delen vijf tips.

1

Koop een degelijke tablet

Laat je niet verleiden tot de aankoop van een kindertablet. Schaf daarentegen een degelijke Samsung-variant aan, inclusief een goede hoes. En installeer vooral de Samsung Kids-app. Die beveiligt niet alleen tegen onbewuste aankopen. Via de applicatie stel je ook gemakkelijk limieten aan schermtijd, en je bepaalt tot welke programma’s en contacten je kind toegang heeft.
2

Gebruik Google Family Link

Installeer Google Family Link om toezicht te houden op de apparaten van je kind(eren). Hiermee houd je bijvoorbeeld bij wat ze doen en beheer je de privacyinstellingen.
3

Stel contentbeperkingen in

Niet alles op platforms als YouTube en TikTok is geschikt voor kinderogen. Je kunt vaak eenvoudig instellen wat getoond mag worden en wat niet. Via een YouTube Kids-account krijgen de allerkleinsten alleen video’s te zien die voor ze geschikt zijn. Voor oudere kinderen biedt YouTube’s ‘beperkte modus’ uitkomst. Bij TikTok is dit een lastiger verhaal. Dat brengt ons bij de volgende tip…
4

Handmatige controles

Technologie is handig, maar de beste beveiliger ben je zelf. Controleer daarom af en toe met wie je kroost contact heeft op social media, en wat ze te zien krijgen in bepaalde feeds. Zeker bij jonge kinderen die de wereld van social media net betreden, is het nooit verkeerd om een oogje in het zeil te houden.
5

Praat erover

En last but not least: praat thuis over de gevaren van het internet en maak je kind(eren) hier bewust van. Laat ze daarnaast ook zelf ontdekken, want van fouten maken, leren ze. En mocht het een keer tóch misgaan, dan is papa er altijd om het op te lossen.